marți, octombrie 27

Mustang (2015)

Am ajuns ieri la o proiectie din cadrul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest. Tot ce stiam era ca este o drama turcească.

Evident, am plecat la film in cap cu gandul la Kanal D, plin de idei preconcepute.

Si am ajuns acolo, si doamna ne-a facut o scurta prezentare a regizorului, Deniz Gamze Ergüven. Din prezentarea ei, ce e drept, am inteles ca este mai putin turcoaica si mai mult occidentala.

Si exact despre asta este vorba si in film, despre o lume orientala pictata pentru vestici, despre 5 surori si spiritul lor naravas care cu greu poate fi controlat de rude si de societate.

Incet-incet familia incearca sa le remodeleze pe cele 5 surori, casa se transforma intr-o inchisoare unde trebuie sa suporte abuzurile sexuale ale unchiului lor, insa ele gasesc mereu o cale de scapare, fie ca aceata cale este casatoria, sinuciderea sau fuga.

Clar, atunci cand am iesit de la cinema mi-am dat seama ca stereotipurile mele si gandurile la Kanal D nu au nicio legatura cu filmul asta, la fel cu Ciudad de Deus nu au nicio legatura cu telenovelele, alta decat ca sunt filmate pe acelasi continent. Si inca odata mi-am dat seama ca exista si cinematografie, nu doar Hollywood.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu