marți, august 4

Frauda la telefon: Metoda accidentulMetoda accidentul a fost cea mai mediatizata metoda de phishing din presa, asta poate si fiindca au existat si victime in randul persoanelor publice dar si fiindca sumele sunt mult mai mari. Una din victimele aceastei metode de frauda a fost si Alexandru Arsinel.
Modul de lucru al infractorilor este simplu si se bazeaza pe şocul pe care il aduce vestea unui accidenet asupra victimelor fraudei. O voce planganda iti spune “Alo, mama/tata” si te anunta ca a facut un accident cu victime si ca are nevoie de bani pentru a incheia o intelegere cu victimele/pentru operatia acestora, etc. apoi iti plaseaza la telefon o a doua persoana, sigura pe ea, doctorul/avocatul, care iti spune cum sta treaba si cum trebuie procedat pentru a fi totul bine.
Am fost implicat intr-o astfel de tentativa de phishing, eu eram cel ce provocase accidentul. Ma suna mama intr-o noapte pe la 3-4. Dormeam. Nu intelegeam ce se intampla si de ce ma suna, mi-au trecut cele mai tampite lucri prin cap in cele 2 secunde de cand am vazut cine suna si pana am raspuns.
Ma intreaba daca sunt bine, ce fac, nu intelgeam de ce. Pana cand a inceput sa imi povesteasca: cineva a sunat-o cu cateva minute inainte pe fix, dandu-se drept mine, pangand, spunand ca am facut un accident, spundand ca nu mai poate vorbi sa ca ii da pe avocat la telefon. Acesta ii explica situatia si ca trebuie sa ii dea cateva mii de euro pentru a ma scoate bazma curata din toata situatia. Norocul a facut ca ceva nu i s-a legat in povestea pe care a auzit-o maica-mea si ea m-a sunat pe mine.

CUM RECUNOSTI FRAUDA SI CUM TE PROTEJEZI?

1. Cand primesti un astfle de apel este greu sa iti pastrezi calmul, totusi incearca sa iti pastrezi calmul si sa privesti lucrurile rational. Fii atent la numarul care te suna. Daca este o ruda, normal ar fi sa te sune de pe numarul ei.
2. Fii atent la detalii. In psihologia minciunii, micinosul va da mereu multe informatii, va da detalii. Daca reusesti sa iti pastrezi cat de cat calmul, sigur vei observa informatii care nu se potrivesc.
3. Suna pe numarul persoanei care se presupune ca te suna. Nu te panica totusi daca acesta nu raspunde, mai suna o persoana care ar putea fi cu el.
4. Scopul persoanelor rauintentionate va fi mereu sa obtina bani sau alte beneficii/bunuri de valoare.

ESTI VICTIMA UNEI ASTFEL DE INSELATORII: CE ESTE DE FACUT?

Inseamna ca deja ai oferit o suma destul de mare unor infractori care te-au manipulat si inselat. Anunta-ti operatorul de telefonie cu privire la acesta frauda pentru a bloca numarul si mergi imediat la Politie si fa o sesizare scrisa in care sa oferi toate detalii pe care ti le amintesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu