duminică, august 9

Cost suplimentar din mesaje nesolicitate

 

Navigand pe internet, de pe calculator sau de pe telefonul mobil, uneori apar reclame/invitatii ce iti solicita sa introduci numarul de telefon in diverse scopuri: pentru a intra in tragerea la sorti in vederea castigarii unui smartphone/tableta/consola de jocuri, dupa ce ai facut un test pshihologic pentru a afla rezultatele acestuia, pentru a-ti proteja telefonul de virusi, etc.
Ceea ce este insa mereu scris cu litere mici, in josul paginii este ca prin introducerea numarului de telefon si confirmarea acestuia va abonati la mesaje pe care le veti primi cu o anumita frecventa, contra cost.
Astfel sunteti indusi in eroare iar telefonul dumneavoastra va genera costuri suplimentare, pentru servicii de care nu aveti nevoie, pentru care nu stiti ca v-ati abonat si nu veti sti cum sa va dezabonati. Mai jos este un astfel de exemplu pe care l-am gasit intamplator cand am incercat sa vizitez un site al carui domeniu am aflat ulterior ca expirase de curand.


CUM RECUNOSTI FRAUDA SI CUM TE PROTEJEZI?

Inainte de a oferi date personale pe un site, ar trebui sa fii un pic suspicios si sa verifici siteul cu pricina.
Inainte de a te inscrie la un concurs, citeste termenii si conditiile, chiar daca este vorba de un concurs organizat de o firma seriosa, asta te va ajuta sa intelegi mecanismul concursului si sa iti cresti sansele de castig. Insa, lipsa regulamentului de participare, este un semnal de alarma ca este ceva in neregula.

ESTI VICTIMA UNEI ASTFEL DE INSELATORII: CE ESTE DE FACUT?

Incearca sa identifici furnizorul acestor mesaje, apeleaza operatorul de telefonie mobila pentru a te ajuta in identificarea acestuia pentru a putea identifica metoda de dezabonare.
Din pacate, la abonare se presupune ca ai fost de acord cu termenii si conditiile.
Intrucat ca si in exemplul de mai sus de cele mai multe ori furnizorul este in alta tara, nu stiu daca este de folos sa mergi la OPC pentru a reclama situl cu pricina, insa incercarea moarte n-are.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu