luni, aprilie 14

Ucraina in razboi civil

Uniunea Europeana a sprijinit schimbarea lui Ianukovici, nu e nicio indoiala. Lideri europeni defilau pe Maidan. Ianukovici a fost infierat pentru confruntarile din piata, a plecat, altii i-au luat locul.
Acum nu mai e Ianukovici presedintele Ucrainei, nu mai e deloc in Ucraina. Insa acum in sud-est, rusii-ucrainiei se cearta cu ne-rusii, rusii-ucrainiei ocupa cladiri administrative, Kievul trimite trupe de asalt sa le elibereze. Pai stai, nu asta s-a intamplat si in Kiev, cand a plecat Ianukovici? Niste unii au ocupa, altii au vrut sa elibereze, s-au impuscat, au fost si sniperi care au pus gaz pe foc, l-au dat afara pe Ianukovici?

Uniunea Europeana a comis cateva greseli grave in cazul Ucrainei, in timp ce Rusia si-a jucat foarte bine cartile. Eu sunt adeptul teoriei conspiratiei. Aceasta impartire a Ucrainei a fost discutata intre Rusia si Uniunea Europeana, insa nu s-a cazut la o solutie de compromis. In timpul olimpiadei de iarna, Uniunea Europeana a vrut sa le-o traga rusilor, numai ca nu i-a iesit decat pe jumatate. Fiindca, dupa ce la Kiev a fost schimbata puterea, Uniunea Europeana trebuia sa prevada nu neaparat raspunsul lui Putin, dar faptul ca Ucraina este un stat puternic divizat etnic. Cum scriam tot aici pe blog, in lipsa unei interventii a Rusiei in Crimeea, in Ucraina ar fi putut izbugni un razboi civil.

Acum, se pare ca razboiul civil paste Ucraina pas cu pas, dar nu neaprat din cauza ne-rusilor din sud-estul tarii, ci mai degraba din cauza liderilor de la Kiev, care nu sunt capabili sa nu repete greselile lui Ianukovici.

Singura solutile pe care o vad acum pentru Ucraina, o reprezinta trupele de pacificatie. Sa vedem cine le va trimite primul... Daca aceasta interventie va fi facuta de Rusia sau NATO, va fi considerata ocupare de cealalata parte. Ramane de vazut daca Uniunea Europeana va fi suficient de inteligenta incat sa determine ONU sa trimita cat mai repede o misiune de mentinerea pacii in Ucraina inainte ca sa incepa cu adevarat un razboiul civiv, fiindca imediat dupa ce va incepe, Rusia va fi indreptatita sa intervina in Ucraina.

Ucraina trebuie pusa sub protectia ONU si dupa stabilizarea situatiei, dupa care trebuie facut referendum, asa cum cer de altfel rusii-ucrainiei. Pana la urma, este dreptul la autodeterminare... Pana autodeterminarea trebuie sa primeze inaintea unor criterii istorice, a cutumelor si a unor criterii romantice... 

Legat de teoria consipratiei, va invit sa cititi si articolul acesta, de la The Guardian:
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/05/ukraine-bugged-call-catherine-ashton-urmas-paet

Chiar acum, la New York are loc o adunare a ONU vad pe CNN. Sa vedem dimineata la ce concluzii ajung...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu