miercuri, martie 19

Unirea inseamna...


Crimea este parte a Rusiei, Jirinovski agita spiritele nationalistilor unguri, polonezi, romani si evident ale rusilor in Ucraina, spunand ca situatia din Ucraina se poate rezolva prin impartirea teritoriilor catre tarile de la care au fost furate tot de rusi pana la urma (vezi aici stirea) iar Tinerii Moldovei explica ce inseamna Unirea prin filmulete pe youtube.

Nu stiu daca am mai spus pe aici, dar o repet:
-Unirea inseamna (in cazul unirii cu Gagauzia in componenta Republicii Moldova) un pretext pentru federalizarea Romaniei sau cel putin autonomia HARCOV
-Unirea inseamna aparitia unei noi minoritati, a celei ruse si posibile probleme interetnice.
-Unirea inseamna integrarea in subreda economie romaneasca a celei mai saraci regiunie din Europa
-Unirea inseamna costuri de unificare a sistemului de educatie, finante si altele nu imi vin acum in cap
-Unirea inseamna probleme in cel mai bun caz doar diplomatice (vezi Transnistria)
-Unirea inseamna ciolane mai mici pentru politicienii din Moldova si mirajul unui ciolan mai mare, ajungerea la Bucuresti
-Unirea inseamna cresterea preturilor la nivelul Romaniei si ulterior al UE, daca acestea nu sunt deja la acest nivel in Romania, cresterea taxelor

Din punctul meu de vedere, unirea nu este un proiect viabil. 
In primul rand, dupa unirea RM cu Romania, ar fi fireasca si o unire cu Bucovina si cu sudul Basarabiei, acum aflat in Ucraina. Fireasca istoric, dar nedreapta din punct de vedere social, fiindca in prezent, in urma migratiei si deportarilor, populatia romaneasca in aceste doua regiuni este in jur de 10%. Orice solutie, este nedrepta, fie ii abandonezi pe romanii din cele doua regiuni romanesti din Ucraina, fie ii rapesti intr-o noua tara pe ucrainieni.

In al doilea rand, consider ca unirea se poate face doar prin integrarea RM in Uniunea Europeana (sau, invers, prin integrarea Romaniei in Uniunea Eurasiatica, dar asta e mai degraba o gluma proasta). Numai sub umbrela unei mari organizatii continentale trebuie facuta unirea. 
Unirea inainte de aderarea la UE, ar putea duce la probleme "interetnice" intre romani si "moldoveni", tocmai fiindca unirea ar insemna si integrarea in UE, care se va face cu mari costuri economice, dar si morale (recunoasterea casatoriilor gay, o realitatea cu care Romania din pacate va trebui sa se confrunte in urmatorii ani, conform noilor trenduri europene...).

Nu cred ca romanii trebuie sa aduca in Republica Moldova tot ce e rau din Europa, ci "moldovenii" trebuie sa isi asume Uniunea Europeana cu bune si rele, dar mai ales cu mari costuri economice aduse de standardizari, reglementari si liberalizari impuse de UE.

In al treilea rand, campania Unirea inseamna nu inseamna nimic. Prima campanie facuta dupa Basarabia e Romania/Basarabia pamant românesc (campanie pe care eu o consider adresata in special romanilor), ar fi fost firesc sa fie o campanie adresata moldovenilor, care sa promoveze mesajul MOLDOVENII SUNT ROMANI. Populatia RM este puternic alienata, iar asta se vede destul de bine din recensamandul din 2004, cand, doar 2% din cetatenii RM s-au declarat romani. In moldoveni inainte de orice gand de unire, trebuie sadit intai gandul ca ei inainte de toate sunt (etnici) romani din Republica Moldova. Moldovenii nu sunt fratii nostri de peste Prut, moldovenii sunt romanii nostrii de peste Prut. Nu exista romani si moldoveni, exista ardelei, olteni si moldoveni, adica romani.

O unire inainte de rezolvarea acestor probleme consider ca va fi o unire efemera, care, atunci cand cutitul ascutit apasat de reformele Uniunii Europene va apasa asupra romanilor actuala Republica a Moldovei, atunci, vor aparea voci ce vor striga, nu neaparat in romana, ca inainte era mai bine, ca unirea nu a adus decat rau, iar atunci, daca va fi o separare, aceea va fi definitiva, dar mai rau, s-ar putea ia mai mult decat de la Nistru pana la Prut...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu