miercuri, martie 5

Ucraina - scenarii alternative

Intai, inainte sa ne gandim sa scenarii alternative, tin sa reamintesc cateva puncte pe care le consider destul de importante pentru situatia din Ucraina:

1. In timpul Olimpiadei de Iarna de la Soci la Kiev a avut loc o lovitura de stat
2. Noua putere de la Kiev nu este legitima
3. Represariile fata de protestatarii din Piata Independentei au venit din partea fortelor de ordine care au ca scop conservarea unei stari de fapt reglementata prin legi si alegeri recunoscute de intreaga comunitate internationala. Fortele de ordine ucrainiene nu fac fata situatiei, populatia civila se inarmeaza din depozitele fortelor de ordine. Exista lunetisti care trag la intamplare (aminteste-ti si de teroristii din Romania 89) cu scopul de a precipita evenimemtele.
4. In urma loviturii de stat de la Kiev, noua putere retrage legea minoritatilor ce oferea posibilitatea acesului la educatie si administratie in limba materna a minoritatilor
5. Rusia, alaturi de SUA si Marea Britanie sunt garantii independentei Ucrainei. SUA si Marea Britanie nu iau masuri efective fata de situatia tensionata din Kiev si ulterior fata de lovitura de stat. Rusia e in timpul olimpiadei, se abtine si ea.
6. Se termina Olimpiada. Rusia are in Crimeea cea mai mare baza militara din Marea Neagrea.
7. Apar divergente interetnice in Ucraina, se intrevede o scindare est-vest (populatie rusofila-populatie eurofila)
8. Rusia are desfasurari de forte in regiune, ocupa Crimeea, situatia conflictuala este inghetata in urma demonstratiei de forta ruse. Au loc contacte diplomatice intre Rusia, SUA si UE.

Si acum, dupa informatiile de mai sus, va invit la un scurt joc de imaginatie:
1. Are loc o lovitura de stat in Ucraina
2. Noua putere nu este legitima
3. Fortele de ordine nu fac fata situatiei, populatia din Kiev are acces la munitie
4. Fortele de ordine fraternizeaza cu populatia in intreaga Ucraina
5. Noua putere ia masuri impotriva minoritatilor, anuleaza legea minoritatilor, pierde controlul in regiuni
6. SUA, Uniunea Europeana saluta noua ordine din Ucraina, Rusia condamna lovitira de stat, nicio parte nu intervine
7. Situatia interetnica degenereaza. Polonezii, romanii, ungurii si rusii cer ruperea de Ucraina si independenta/reintregirea statelor mama. Armata nationala ucrainiana nu mai exista de facto, populatia civila are aces la depozite de armament. Apar doua grupari secesioneste, ale minoritarilor, la est si vest, si o grupare nationalista ucrainiana.
8. Se deschid doua fronturi de lupta, in est si vest, ce urmaresc independenta regiunilor si divizarea Ucrainei pe principii etnice
9. Comunitatea internationala se rezuma la declaratii.
10. Populatia divizata etnic, cu acces la arme, condusa de fosti gradati ai armatei Ucrainiene, este angrenata intr-un razboi civil

Vi se pare cunoscuta un astfel de scenariu? Un scenariu asemanator a avut loc tot la granita Romaniei, de aceata data la cea de sud-vest, la inceputul anilor 90, in Iugoslavia. Ce a insemnat acest scenariu pentru Iugoslavia? 10 ani de razboi, genocid, purificari etnice, minimizarea prin faramitare a puterii politice in regiune dar si a celei economice.

Atata timp cat rolul armatei ruse este de sperietoare in zona si nu au loc conflicte intere ucrainieni si armata rusa, ba mai mult, sacalii economici isi impart in voie Ucraina prin metode diplomatice, situatia este de preferat, fiindca este generatoare de pace. Un punct negativ al actiunilor de pacificare ale Rusiei, este ca odata instalate trupele pacificatoare, nu mai pleaca...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu