luni, martie 18

Marea Britanie si moldovenii


De cand cu articole de genul asta din presa londoneza si toata tevatura cu exodul romanilor, bulgarilor si moldovenilor posesori de pasaport romanesc, Republica Moldova este lovita de un val de scumpiri, in timp ce tarile din jur sunt intr-o profunda dezordine sociala cauzata de criza din  republica romaneasca ex-sovietica..

Pretul gentilor, trolelelor, geamantanelor si papornitelor  a explodat in Republica Moldova iar in ultimele zile traficul de tigari a intrat in colaps din cauza penuiriei de geamantane si alte obiecte de transport, datorat speculantilor care au crescut pretul tuturor articolelor cu care se facea pana acum traficul de tigari: au dublat sau chiar triplat pretul gentilor si trollerelor si chiar au crescut de pana la 1000 de ori pretul papornitelor.

In plus, criza de racheti seriosi moldoveni si bulgari, subordonati, cu sange rece si care isi fac treaba ca la carte este acut resimtita in Romania, lovita pe doua fronturi, cel bulgaresc si cel moldovenesc, dar si in Ukraina si restul spatiului ex-sovietic, in Grecia si partial in fosta Yugoslavie. Acum, majoritatea rachetilor seriosi si cu expertiza din cele doua tari stau toata ziua la biserica Adventista la cursuri de limba engleza.

Aceste doua fenomene recente din Moldova sunt resimtite extrem in Romania, care, in loc sa beneficieze de productia de cetateni, acum sufera: gradul de neocupare in randul vanzatorilor de tigari de contrabanda de la Obor si Piata Rahova a crescut simtitor, mai ales odata cu epuizarea ultimelor stocuri de tigari Doina. Acum acestia, fortat de nevoi, incearca sa se reorienteze, de cele mai multe ori fara succes, pe vanzarea de ceapa verde si salata.

Mai mult, aceasta pregatire intensa a moldovenilor romani de a pleca in Marea Britanie incepand cu data de 1 ianuarie 2013 a generat si o criza bancara in Romania, intrucat, romanii fumatori cu credite la banci au inceput sa inregistreze restante la plata ratelor, intrucat au fost nevoiti sa se reorienteze catre tigari cu timbru. Situatia este dublata de numarul mare de cetateni romani care si ei pregatindu-se de migrarea spre Insula Fagaduintei, isi cumpara bilete de avion si isi pregatesc cazarea, nemaiachitandu-si ratele.

Singurii care au de castigat in toata aceasta poveste sunt proprietarii de pensiuni ieftine sau alte spatii de cazare din preajma Canalului Manecii, unde gradul de ocupare pentru revelionul 2013-2014 este deja la 90%, mare parte dintre acestia fiind din Moldova, Romania si Bulgaria.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu