vineri, ianuarie 18

Hysteria (2011)

Hystera prezintă Anglia secolului al XIX-lea văzută dintr-o alta perspectiva.  Într-o lume condusă de bărbați, în plină revoluție științifică,  în rândul femeilor bântuia o boală grea, isteria, „boala zilelor noastre”, de care sufereau jumatate din femeile Londrei, generată de un uter hiperactiv. Manifestări: nimfomanie, frigiditate, melancolie, anxietate, etc, etc.

În această lume, trăia și un doctor deschis la noutățile vremii, Dr. Mortimer Granville. Tot cautând de lucru ca doctor, ajunge să îi fie ucenic doctorului Robert Dalrymple, care avea un cabinet în care trata femeile isterice, iar tratamentul era masarea zonei genitale pâna la atingerea paroxismului. Da, exact, masturbare. Dar, trebuia efectuata de un barbat.

De aici viitorul lui Granville pare sa fie deja scris de către dr Dalrymple: urma să îi devină asociat acestuia, apoi sa îi preia cabinetul cu totul și să se căsatoreasca cu fiica cea mică, frumoasă și ascultătoare. Numai că mâna neantrenată (caci da, procedura medicala pe care o aplica pacientelor bolnave de isterie era manuală) îi joacă feste, ceea ce nu este cu totul de rău augur, întrucât, ajunge să inventeze primul vibrator.

Filmul este o comedie despre moravurile vremii și emanciparea femeii, pe care vi-l recomand cu caldura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu