sâmbătă, noiembrie 20

FRTS si contrabanda de munitie


Eram in metrou si ca sa treaca timpul mai repede am aruncat un ochi pe Mediafax, Antena 3 si Realitatea, cand vad stire: Federaţia Română de Tir Sportiv este acuzată de contrabandă cu muniţie. Atunci am simtit ca tot sangele meu mi se urca in cap si o sa explodez! Timp de vreo 3 ani am facut tir la CSS 7, am inceput selectia la pusca cu glont, apoi am trecut la pistol cu aer comprimat iar ceva mai tarziu pistol-viteza.
Armele erau destul de vechi. Daca la aer comprimat aveam si pistoale vechi, cu parghie, dar si noi, cu butelie, la pistol viteza tin minte ca aveam un singur pistol mai de doamne ajuta, iar in rest Baikal-uri sovietice. Cat de munitie, in functie de noroc, daca antrenorul facea rost de munitie, la concursuri mai  prindeam cate o cutie de cartuse italiene, argintii. In rest, la antrenamente si uneori si la concursuri foloseam munitie fabricata in URSS. Asta prin 2004-2005. Munitie asta sovietica era fabricata de mai bine de 15 ani, cartusele oricat de bine ar fi fost manipulate si depozitate, mai trasasera umezeala, iar o parte din gloantele mele nu plecau.
Imi amintesc cum mergeam cu munitia de la Dinamo la Poligonul din Iosif Sarbu, cu 301, cu munitia in geanta si pistoalele in cutii. Oare de ce toate astea? Fiindca tirul nu este un sport in care sa se investeasca din partea mediului privat iar in ceea ce priveste statul, sportul mereu a fost neglijat, aruncat dintr-o parte in alta, ba la turism, ba la educatie. Acum se afla la educatie, la poate cel mai incompentent ministru al tuturor timpurilor, Funeriu.
Ce inseamna acuzatia fata de Federatia de Tir Sportiv de contrabanda cu munitie? Inseamna ca in loc sa cumpere munitia si sa o aduca cu toate actele in regula, cu toate taxele platite si in regim special, probabil a fost adusa cu vreo firma gen DHL, sau poate chiar de catre sportivi, la intoarcerea de la competitii sau din vacante. In FRTS, ca in orice federatie sportiva, exista tot felul de interese, interese. Cu toate astea, oamenii pe care i-am intalnit in poligon au fost oameni extraoridinari, care aveau o pasiune. Pasiune din care cu greu se puteau intretine si apelau la tot felul de forme pentru a o putea intretine.
Tirul a fost primul sport care a adus Romaniei o medalie olimpica de aur, iar FRTS este una din cele mai vechi federatii sportive din Romania. Cu toate astea, este un sport tinut in umbra, atat de costurile relativ ridicate, cat si de dezinteresul autoritatilor. Cat de toata tampenia asta cu contrabanda de munitie, este generata doar de posibilitatile reduse ale Federatiei si de dezinteresul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului…
Foto: Alan Giagnocavo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu