vineri, octombrie 29

Weekend pe drum


Am avut un weekend plin săptămâna asta. Sâmbătă dis de dimineaţă am pornit spre Piatra Neamţ. Drumul până acolo este extrem de bun, defapt până în Bacău, după care se strică. Din pacate traseul nu este deloc spectaculos, iar obiective direct la drum, cu excepţia Mausoleului de la Mărăseşti, eu unul nu am văzut. Din pacate Mausoleul l-am ratat, stabilind că îl vom vizita la întoarcere. Doar că nu ne-am mai întors pe acelasi drum. Deşi am ratat un obiectiv important, ce a urmat a fost superb!
Piatra Neamţ nu am vazut-o prea bine şi nici obiectivele turistice, nu am stat decât ceva ore acolo, iar pe cele mai multe le-am dormit. Oraşul este destul de îngrijit, străbătut de la est la vest de un bulevard larg, din care pornesc alte străzi, mai mari sau mai mici.
Unul din primele lucruri făcute în Piatra Neamţ a fost totuşi o plimbare cu telegondola. Călatoria este 15 lei, dus-întors, şi merita toţi banii, oferindu-ţi o vedere inedită asupra oraşului, în timp ce călătoreşti pe deasupra lui, dar şi o panoramă de vis, odată ajuns sus.
Duminică dimineaţă am plecat din Piatra Neamţ până la Lacul Rosu. Drumul până la lac este de-a dreptul incredibil, Cheile Bicazului tăindu-ţi pur şi simplu respiraţia!
Ajunşi la Lacul Roşu ne-am dat seama că am face mai mult să ne întoarcem. În plus, drumul prin Podişul Moldovei nu m-a impresionat, însă traversarea Carpaţilor Orientali, din Moldova în Ardeal trebuia să îmi ofere un drum mult mai interesant şi imagini mai plăcute. Ei bine, drumul de la Lacul Roşu până aproape de Gheorghieni a fost demenţial. Spun doar munte şiserpentine şi restul va las să vă imaginaţi! În plus, de undeva de înainte de Bicaz şi până la Gheorghieni era zăpadă, stratul pe câmp cred ca avea pe vreo 10 centimetrii. Aşa ca imaginile pe care le puteai vedea erau desprinse parcă din felicitările de iarnă. Brazi împodobiţi cu zăpadă, creste albe de nea sau piscuri stâncoase pe alocuri inzăpezite.
Din pacate, calitatea drumului a început să se înrăutaţească după ieşirea din Neamţ. Mai multe gropi, iar într-o porţiune de câţiva kilometri buni, drumul era acoperit de zăpadă bătătorită şi îngheţată, peste care erau răzleţ aruncate câteva lopeţi de pietriş. În rest, am avut parte de drumuri fără pic de gheaţă sau zăpadă pe ele, doar cu mâzgă amestecată cu material antiderapant.
De la Gheorghieni am pornit spre Brasov. După Cheile Bicazului, care erau pline de brazi cu zăpadă, acum ajunsăsem în alt anotimp. Acum nu mai erau brazi ornaţi cu zăpadă, ci păduri de foiase, cu noanţe de la roşiatice. Odată cu intrarea în judeţul Braşov calitatea drumului s-a îmbunătăţit considerabil, iar traseul a avut din nou părţi extrem de spectaculoase. Indiciul acum este curbe cu unghiuri extrem de stranse!
În cele din urmă am ajuns în Braşov, de unde am pornit după un scurt popas spre Bucureşti. A fost un weekend de nota 10, petrecut mai mult pe drumuri, dar care a meritat fiecare litru de motorină!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu