duminică, octombrie 24

Vampirii ataca! Din nou!


De cand cu Amurg, lumea a luat-o razna, noul laitmotiv al cinamatografiei fiind vampirii. In primul rand nu inteleg care e legauta intre Amurg si saga. Din cate stiu eu, saga e o poveste scandinava, ce impleteste fapte instorice cu mitologie. Si, tot din cate stiu eu, vampirii si varcolacii nu au treba nici cu runele, nici cu vikingii, nici cu literatura scandinava, iar Thor in nici un caz nu sugea sange, ci mai degraba dadea cu ciocanu de ieseau scantei! De aici trag concluzia legata de gradul de cunostinte al celor ce au scris si filmat Saga Amurg si de asteptarile lor de la public.
Ei, si fiindca au aparut filme cu vampiri (si nu cred ca e doar Amurg, or mai fi si altele), au aparut ca ciupercile dupa ploaie si parodiile cu vampiri. Faza cea mai tare e ca eu nu am vazut decat unul din filmele din seria Twilight, dar am vazut doua parodii cu vampiri! Asta poate fiindca eu sunt din curentul anti-filme cu vampiri. Culmea e ca si filmele cu vampiri, si filmele anti filme cu vampiri, sunt niste porcarii. Unul din filme a fost Vampire Suck iar cel de-al doilea,Transylmania. Primul film, e pur si simplu o bataie de joc la adresa primului film din seria Twilight, sunt scene din Amurg reintepretate la caterinca. Cel de-al doilea, Transylmania e o mizerie si atat. Partial filmat in Castelul Huniazilor, acesta vorbeste despre obsesia de dupa ’89 a romanilor pentru blugi si nu are nici o legatura macar cu povestea lui Bram Stoker sau cu Transilvania, in afara locului filmarii. E un film cu vampiri pentru idioti, in care sunt luate personajele din Scary Movie, schimbati actorii si pusi pe ici pe colo vampiri. In rest povestea este extrem de similara cu cea din Scary Movie (nu stiu care numar): un grup de tineri plini de viata si de marijuana ajunsi intr-un castel “bantuit” in care se petrec lucruri ciudate.
Trecand peste lipsa de inspiratie in cazul filmelor cu vampiri, mi se pare impresionanta viziunea de business a cinematografiei americane: creezi un film, ajunge la nivel de isterie, piata e avida de povesti de genul asta. Aproape in acelasi timp, apare curentul anti si incepi sa faci filme anti-povestea isterizanta. Si milioanele curg, ca sangele in gatlejul unui vampir… Acum incerc sa imi amintesc daca au mai fost povesti de genul asta, fiindca am impresia ca e prima data…
Foto: Moon Beam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu