joi, octombrie 21

Nunta in Basarabia


Nu e nunta mea, e doar filmul! Azi, dupa ce am stat si ne-am intrabat, dupa ce ne-am razgandit si hotarat si dupa ce a tras lumea de noi, am ajuns cu Ana, la Nunta in Basarabia, film pe care planuiam de aproape o luna sa-l vedem! Eu m-am regasit in film, pana la un punct: eu din Bucuresti, ea din Republica Moldova, colegi de facultate…
Nunta in Basarabia nu este un film despre o nunta „clasica” din Republica Moldova, ci este un film despre o nunta intre un roman si o moldoveanca facuta pentru a obtine avansul pentru o locuinta. Acum cateva sapamani, cerand parerea despre film (unei basarabence) raspunsul a fost „mi s-a parut sec, ma asteptam la altceva, nu a fost o nunta ca la noi”. Mie insa filmul mi-a placut, poate fiindca sunt roman si nu basarabean, dar cunosc si ceva din specificul situatiei.
Filmul este construit pe doua personaje negative, unchiul roman ce vine in Basarabia cu un aer de superioritate si nasul si totodata cumnatul moldovean amorezat de mireasa. Acestia reusesc intr-o anumita masura sa distruga nunta, dar nu si relatia celor doi! Nunta este facuta pentru bani, unchiul Senia nefiind invitat la petrecere pentru ca nu avea suta de euro, dor care isi dorea sa vina macar la biserica, „ca acolo nu trebuie sa dea bani”.
Astfel construit, filmul abordeaza subtil mai multe teme, prin care cea a nuntii ca afacere,  care banuiesc ca este valabila atat in Romania cat si in Moldova, romanul rusofob ajuns in Basarabia sa agate moldovence, moldoveanul cu inima mare, dar si o tema pe care cel putin eu nu am regasit-o in alte filme: aceea a urii purtate de moldoveni pentru tradarea si abandonarea lor de catre Romania.
Momentul meu preferat din film a fost pe departe acela al unchiului roman ce doreste sa se vorbeasca doar romaneste la nunta. Din punctul meu de vedere acest moment surprinde cel mai bine situatia actuala a Republicii Moldova: o tara multiculturala, cu o diversitate etinica de necontenit, dar si cu o mare sensibilitate generata de aceste caracteristici. Oameni aflati la aceeasi masa, ce se veselesc impreuna, poate fiecare pe limba lui, ajung sa se ridice jigniti de o remarca deplasata.
Concluzia mea? Nunta in Basarabia e un film bun, care merita vazut, plin de substraturi la fiecare scena, un film ce trebuie vazut detasat de orice prejudecata legata de Basarabia si basarabeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu