joi, martie 25

Remember me


Avertisment: Acest post dezvaluie finalul filmului.

Se spune ca asa cum iti incepi anul, asa o sa fie tot anul, nu? Eu pe 1 ianuarie eram la Avatar, iar pana azi nu am mai calcat intr-un cinematograf. Deci nu prea se adevereste. Azi am fost la Multiplex si am vazut Aminteste-ti de minesau in original, Remember me. Nu am ales eu filmul, mai mult, auzisem ca e plin de siropisme, ca si vorbisem cu baietii sa le lasam pe fete la asta si noi sa vedem altceva.
Filmul este unul de masa, care mi se pare ca ar fi adresat in special femeilor care au un partener, cu varsta pana in 35-40 de ani. Sexualitate explicita in cantitate moderata, accente comice pe ici pe colo, cat sa nu fie prea siropos, o poveste de dragoste si niste accente de filozofie ieftina.
Laitmotivul filmului este unul simplu: carpe diem. Bucura-te de fiecare clipa, pentru ca ar putea sa fie ultima. Mesajul secundar: consuma, consuma, consuma, pentru ca daca nu consumi acum, peste o ora va fi prea tarziu. Un mesaj clasic din partea corporatiilor pentru o lume in criza, care instinctual ar fi impinsa catre economisire si comportament rational.
Povestea filmului e simpla, impartita in doua planuri: ea, dintr-o familie de rand, care traise cu greu, cand era mica nu avea aer conditionat si mergea cu mama ei la muzeu sa se racoreasca, el, un tanar de bani gata se razvrateste impotriva lumii in care traieste, guvernata de tatal sau, un reputat avocat, dupa ce fratele sau mai mare se sinucide din cauza neadaptarii la lumea aceea. Filmul incepe cu ea cand era mica si sub ochii ei ii este omorata intr-un jaf mama, intr-o statie de metrou. Atat ea cat si tatal ei raman profund marcati de eveniment, eanu mai merge cu metroul, tatal ajunge un politist mediocru plin de frustrari. Anii trec, eacreste si se intampla ca esa se interesecrteaza cu tatal ei, politistul frustrat, zelos din fire-afara, care ii invineteste un ochi si il aresteaza impreuna cu colegul lui de apartament. Desi refuza lumea din care provenea, beneficiaza de aparteneta la aceasta. Colegul de camera isi da seama ca politistul frustrat avea o fiica ce le era colega, si ii propune lui sa se razbune, sa o vrajeasca si sa o lase cu buza umflata. Pana la urma o vrajeste pana ramane si el vrajit, iar in familia lui apar tot mai multe probleme din cauza tatalui care crede ca banii tin loc de afectiune. Intre timp politistul frustrat e violent si cu fetita lui, care se imbata ca porcu si ajunge acasa dimineata, iar ea se muta la el.
In timpul asta, tatal politist frustrat da de urma ficei de care nu mai stia nimic si are o confruntare violenta cu nemernicul ce ii furase comoara, in care acesta ii recunoaste tatalui politist frustrat ca fata lui era un pariu. Dupa ce tatal politist frustrat il duduie bine si pleaca, vine fata, el ii spune de pariu, ea nu mai crede nimic din ce fusese cu el si se intoarce ca acasa.
Pe celalalt plan, al familiei lui, lucrurile incep sa se schimbe dupa ce  el ii face o criza tatalui avocat, pentru ca o neglija pe sora lui. Schimbarea tatalui care cu bani aduce fericire copiilor vine dupa ce intelege ca fata lui era o talentata la desen dar si o introvertita iar colegele o credeau o ciudata si isi bateau joc de copilul diferit.
Toate incep sa mearga din bine in mai bine, ea il iarta, ei se iubesc. Totul pana intr-o zi normala cand el se scoala devreme, se duce la taica-su la birou, care intarzie pentru ca o duce pe fi-sa la scoala. Stiu ca nu se face, dar o sa spun finalul, pentru ca mi se pare ca instiga la ura si incearca sa aduca in actualitatea noastra, bazata pe probleme vizibile, o falsa problema, aceea a terorismului. Ziua aceea frumoasa in care toate incepusera parca sa mearga bine era 11 septembrie 2001, iar cladirea in care isi avea sediul firma tatalui ce cu bani rezolva totul, era WTC-ul. Cu alte cuvinte, cand totul mergea bine, au venit nenorocitii aia de arabi si au stricat totul. Si dupa a venit si criza si noi o ducem rau.
Concluzii finale: Bucura-te de fiecare clipa, nu te abtine de la nimic, consuma, consuma, consuma, nu lasa nimic pentru mai tarziu, bucura-te de fiecare oportunitate, nu uita ca banii nu pot cumpara fericirea dar te ajuta sa consumi, consumi, consumi pentru ca peste o ora s-ar putea sa te loveasca un asteroid. Sau un avion pilotat de niste teroristi arabi. Deci, daca te uiti la film si nu incepi sa il pui intr-un context mai larg, s-ar putea sa iti placa sau sa il consideri chiar bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu