miercuri, decembrie 2

Iubim Brasovul?


Cum arata planul de marketing urban pentru Brasov? Ei bine, cred ca e o coala A4 de hartie, manzgalita, mototolita siaruncata la cosul de gunoui. Zilele astea am fost plecat la Brasov. Nu, nu cu ocazia “minivacantei de 1 Decembrie”, de care am auzit pana mi-a iesit pe nas la TV, ci cu ocazia faptului ca in weekendul viitor o sa lucrez si am avut liber acum.
Am fost oarecum dezamagit de Brasov, fiindca am plecat acolo cu asteptari mari, in primavara fiind de doua ori la Sibiu si am comparat, mai mult sau mai mutin voit, cu Sibiul. In Brasov am mai fost acum vreo doi-trei ani si cand eram copil, si parca nu am vazut nici o diferenta de ultima data cand am fost acolo, parca atunci erau mai multe indicatoare turistice.
Acum, am reusit sa ma “ratacesc” de vreo doua ori prin Brasov. Impropriu spus “ratacit”, doar ca am bajbait pana sa gasesc diversele locuri in care voiam sa ajung. Si iar compar cu Sibiul, acolo parca m-am lovit mai mult de indicatoare. In plus, in Sibiu am avut si marele avantaj sa stau la 3 minute de centrul istoric, astfel incat nu am fost nevoie sa umblu prea mult prin oras daca voiam sa ies. In plus, am nimerit in Brasov acum, nici toamna, nici iarna, cand parca totul e in nuante nedefinite de gri. Poate si d-asta impresia generala e una gri, a unui oras ce se misca din inertie si rutina.
Se vede tare mult ca in Sibiu s-au investit niste bani pentru a se incerca sa se construiasca imaginea unui oras turistic. In Brasov am reusit sa vad decat doua punte de informatii pentru turisti, in Piata Sfatului si am zarit si cateva bannere cu “Iubim Brasovul”. Cam putin totusi pentru a construi imaginea unui oras turistic. Nu e suficient sa ai un cadru dat ca sa fii oras turistic, cred ca ar trebuie sa se faca ceva in plus. Cred ca ar trebui ca fiecare colt de strada sa aiba cate un stalp cu indicatoare catre diverse obiective turistice. Ultima ora cand am fost, am cautat pe putin o ora Strada Sforii, pana la urma ajungand sa intrebam pe un nene, care s-a dovedit a fi strain, care ne-a explicat cum sa ajungem acolo. Ne-a fost jena, pentru ca a trebuit sa vina un strain sa ne explice unde e o strada din Brasov.

Totusi, trebuie sa remarc faptul ca se incerca sa fie integrate in arhitectura centrului vechi vitrinele magazinelor, nu ca in Bucuresti, unde aspectul magazinelor din zona Lipscani e unul infiorator. In plus, parca aici cladirile sunt conservate mai bine, nu sunt atatea ruine ca in centrul istoric al Bucurestiului. Cu toate astea, Brasovul e sub Sibiu, dar e peste Bucuresti, dar ii mai trebuie multe ca sa pot sa strig si eu Iubesc Brasovul. Cred ca iubim Brasovul din inertie si comoditate, pentru ca e frumos si ca e aproape, dar nu pentru ca ne face sa il iubim. Are multe simboluri, dar nu are o imagine bine construita, puternica si nici macar o infrastructura turistica onorabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu