sâmbătă, mai 30

The Happening (2008)

America e cuprinsă de un val de sinucideri induse de o toxină misterioasă, presupunându-se iniţial că ar fi vorba de un nou atac terorist, amploarea fenomenului face ca această teorie să nu fie plauzibilă. Filmul urmăreşte povestea unui profesor de ştiinţe naturale şi a soţiei sale, ce încearcă să se salveze, în grija căruia ajunge şi fetiţa unor prieteni, ce mor în această “întâmplare”.
Mesajul filmului este destul de incert, cauzele posibile ale întâmplării fiind multiple, peste întreaga acţiune plutind incertitudine, singurul mesaj coerent fiind acela al omului ca parte neglijabilă din (eco)sistem. Astfel, fie sentimentele oamenilor ajung a fi ameninţătoare pentru natură, tot apărând ca lite-motivul “mood ring-ului”, o altă teorie fiind aceea oamenilor ca ameniţare pentru Planetă, care dezvoltă diverse metode de auto-aparare. În fapt, mesajul unitar este acela al ştiinţei care este limitată de mintea omului şi care nu poate explica natura, ci poate doar să o intuiască, prin diverse teorii.
Am văzut filmul şi am fost impresionat: un nou subiect, un nou mesaj, o nouă idee. Asta pană mi-am amintit de Hitchcock şi de Păsările lui, fiindcă totuşi tema te poate duce cu gândul la asta, doar că, de această dată, ameninţarea este nevăzută, neştiind ce te atacă, fiind aproape imposibil să te aperi.
Filmul merită văzut, atâta timp cât nu faci greseala să cazi în paranoia şi fatalism, fiind genul de film care te ţine cu mintea în priză şi te face să îşi pui întrebări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu